{ "title": "Fmf Akdeniz Anemisi", "image": "https://www.akdenizanemisi.gen.tr/images/fmf-akdeniz-anemisi.jpg", "date": "21.01.2024 17:51:10", "author": "Rabia Nurdan Özen", "article": [ { "article": "
Fmf Akdeniz Anemisi, Her ikisi de yaygın olarak Akdeniz bölgesi insanında bulunan ve birbiriyle karıştırılabilen 2 hastalıktan bahsetmek istiyorum. Fmf ve Akdeniz Anemisi.

Fmf Akdeniz Anemisi hastalıkları, az önce de bahsedilen gibi özellikle Akdeniz ve çevresi bölgelerde sıklıkla görülmektedir. Fmf Akdeniz Anemisi hastalıkları birbirlerine hem isim hem de karakteristik olarak benzemektedirler. Bu nedenle teşhis ederken karıştırılabilmektelerdir.

Fmf Hastalığı Nedir?

İngilizce kısaltması fmf olan hastalık, Ailevi Akdeniz Ateşi olarak bilinen genetik geçişli bir hastalıktır. Adından da anlaşıldığı gibi genellikle Türkiye, Kıbrıs, İsrail, Yunanistan gibi Akdeniz ülkelerinde yaygın olarak görülmektedir. Fmf, ilk defa 1945 yılında teşhis edilmiş ve 1972'de ise hastalığın neredeyse tek tedavi ilacı olan Kolşisin'in Fmf'ye olan faydası tespit edilmiştir. 1997 yılında yapılan çalışmalar sonucunda Fmf'nin genetik olduğunu ortaya çıkaran, 16. Kromozomda mutasyon varlığı belirlenmiştir.

Fmf hastalığının belirtileri, genellikle ergenlik ve çocukluk dönemlerinde kendini gösterir. Erkeklerde kadınlara oranla daha sık görülmektedir. Fmf hastalığı tedavi edilmediğinde veya yeterli tedavi edilmediğinde, hastalık kişinin hayatı boyunca sürmektedir.

Fmf Belirtileri Nelerdir?
Fmf Hastalığının Tanısı Nasıl Koyulabilir?

Fmf Hastalığı için kesin tanı koymak için herhangi bir yöntem bulunmamaktadır. Fmf atağı sırasında kanda sedimentasyon, CRP, lökosit ve fibrinojen adı verilen maddeler artış göstermektedir. İdrar testinde kusmalar sonucu ketonüri oluşumu gözlemlenir. İleri durumlarda böbreklerde proteinüri tespit edilir. Genetik yatkınlığın olup olmadığını saptamak amaçlı yeni ve güvenilir bir yöntem olan genetik analizleri yapılabilir.

Fmf Tedavisi Nasıldır?

Fmf hastası olan bir birey, ömür boyu Kolşisin tedavisi almak zorundadır. Kolşisin tedavisi atakların fmf ataklarının önlenmesinde ve amiloidoz oluşumunun engellenmesinde etkili olmaktadır.

Akdeniz Anemisi Nedir?

Akdeniz Anemisi hastalığı, Akdeniz bölgelerinde rastlanılan genetik geçişli bir hastalıktır. Diğer bir adı Talasemidir. Akdeniz Anemisinin majör ve minör olmak üzere iki çeşidi vardır. Majör Akdeniz Anemisi, erken çocukluk döneminde belirti göstermeye başlayan ciddi bir kan hastalığıdır. Hastaya devamlı olarak kan verilmesi gerekmektedir. Minör Akdeniz Anemisi ise mutasyona uğramış gene sahip olmak yani, taşıyıcı olmaktır. Bir tür şiddetli olmayan kan hastalığıdır. Tedavi edilmesi gerekmemektedir.

Akdeniz Anemisi Neden Oluşur?

Bir bireyin Akdeniz Anemisi hastalığına sahip olabilmesi için anne veya babanın taşıyıcı yani minör Akdeniz Anemisine sahip olması gerekmektedir.

Akdeniz Anemisi Belirtileri Nelerdir?
Akdeniz Anemisi Tedavisi Nasıldır?
" } ] }