{ "title": "Akdeniz Ateşi Anemisi", "image": "https://www.akdenizanemisi.gen.tr/images/akdeniz-atesi-anemisi.jpg", "date": "19.01.2024 11:34:17", "author": "ilknur Gulec", "article": [ { "article": "Akdeniz ateşi anemisi; çeşitli organlarda ve eklemlerde görülen iltihabı ataklara sebep veren genetik bir hastalık türüdür. Ailevi Akdeniz Ateşi hastalığı (AAA) diye bilinen, tıpta ise İngilizcesi kullanılan 'Familial Mediteranean Fever' (FMF) olarak bilinen bu hastalığın geçmişi 2500 yıl öncesine dayanmaktadır. Buna dayalı olarak dünya üzerinde 150.000 FMF hastası olduğu söylemler arasındadır.

FMF Araplarda, Türklerde, belirli etnik gruplarda, Ermenilerde, Yahudilerde ve göçmenlerle birlikte birçok kıtaya yayılan ailesel geçişli bir hastalıktır. Akdeniz adını almasına rağmen Türkiye'de İç Ege ve İç Anadoluda sıklıkla bu hastalığa rastlanmaktadır. Bu hastalığın ülkemizde sık görülen AKDENİZANEMİSİ hastalığı ile hiçbir alakası yoktur. Genellikle çocuk yaşlarında 5 ile 15 yaşları arasında başlayan bu hastalığa 50 yaşından sonra rastlanması çok nadirdir. Çok çocuklu ailelerin bazılarında birden fazla çocukta görülebildiği gibi, bazen ise sadece bir çocuk bu hastalığa yakalanabilmektedir.

Akdeniz Ateşi Anemisi Hastalık Belirtileri Nelerdir?

Hastada ateş, omuz ve sırt ağrısı, kırıklık, eklemlerde ağrı, karın ağrısı, bazı eklem çevresinde döküntüler meydana gelebilir. Karın ağrısının şiddeti çok fazla olduğundan hastayı kımıldatmaz. Hasta bu durumda karnına dokunulmasını istemez. Ağrının bu kadar şiddetli olması doktor tarafından Apandisit teşhisi konulmasına davetiye çıkartır. Bu yüzden bu hastaların büyük bir çoğunluğu apandisit ameliyatı olur. Bu ameliyatı olmanın kötü bir yanı olmadığı gibi, hasta iyi durumdayken apandisitameliyatı olunması gerektiğini düşünen doktorlar vardır. Bunun sebebi ise her krizi apandisit sanıp günün birinde hasta gerçekten apandisit ağrısı geçirdiğinde hastanın hayati tehlikeye girmesini önlemektir. Çünkü FMF li bir hasta apandisit olamaz diye bir kural yoktur. Sık sık atak geçiren bir hastanın günün birinde apandisit olma olasılığı çok yüksektir. Hastaĺ ık atakları hastadan hastaya değişiklik göstermektedir. Bir ayda bir, iki kez, bazı hastalarda haftada bir olduğu gibi bazılarında ise birkaç ayda bir görülebilir. Genellikle 24 - 48 saat aralığında sürer.

Karın ağrılarının bu kadar şiddetli olmasının nedeni, karındakı bağırsakları örten 'periton' denilen zarın iltihaplanmasıdır. Mikrobik bir iltihaplanma değildir. Karın ağrilarının olduğu zamanlarda hastada iştahsızlık, kusma, bulantı, halsizlik, kırıklık görülebilir.

Adından da anlaşıldığı gibi ateşli bir hastalık olması sebebiyle hastanın havale geçirme olasılığı da çok yüksektir. Çünkü hastanın vücut ısısı 40 derecelere kadar çıkmaktadır. Bu sebepten dolayı ateş kontrol. Altına alınmazsa hasta havale geçirebilir.

AAA hastalığının neden olduğu hala bilinmezken, bu hastalığa sebep olan gen bulunmuştur. Kalıtsal bir hastalık olup, soya çekim özelliği göstermektedir. Ebeveynlerden birinde olması bu hastalığı açıklayan en büyuk etkendir.

Ateşli Akdeniz Anemisi Tanısı Nasıl Konulur?

Aslında bu hastalığa sebep olan gen bulunduğundan dolayı kesin tanı koyabilmek için genetik inceleme yapılması gerekmektedir. Pahalı olması nedeniyle henüz kullanılan bir yöntem değildir. Bu nedenle hastanın verdiği bilgiler, doktorun muayenesi ve yapılan testler ile tanı koyulabilir. Kesin tanı koyulabilmesi için, ailede bu hastalığın olup olmadığı, aile ırkı gibi etkenleri doktorun bilmesi gerekmektedir. Ataklar halinde görülmesi de hastalığa teşhisi koyabilmek için başvurulan yollardan birisidir. Eğer ki hastalık ilerlemiş ve amiloidosiz varsa idrarda protein araştırmasına gidilir.

Bu hastalık zamanla vücudumuzun çeşitli organlarında protein yapısında bir madde olan amiloidin birikmesine yol açar. Bu madde organların görevini yerine getirmesini engelleyerek vücudumuzdaki organlara zarar vererek ciddi hastalıklar ortaya çıkmasına sebep olur. En sık görülen hastalık ise böbrek (Müzmin) yetmezliğidir. Böbrek gibi önemli işlevleri olan bir organın işlem yapamaması bizi hayati tehlikelere sürükler.

Ayrıca kısırlık ve düşük bu tip hastalarda daha fazla görülür.

Ateşli Akdeniz Anemisi Tedavisi Nasıl Yapılır?

Bu hastalığın tedavisinde kullanılan bir ilaç vardır. İlacın adı 'colşisin' olup günde 2 veya 3 defa bu ilacı alırlar.

İAkdeniz Ateşi Anemisi lacın etkileri nelerdir?
FMF hastası olan kişiler senede bir gün ağız mukozası veya rektum mukozası vererek hastalığın ilerleme evresi kontrol altına alınmalıdır.

Unutmayalım ki sağlık şakaya gelebilecek bir konu değildir.
" } ] }