{ "title": "Akdeniz Anemisi Yan Etkileri", "image": "https://www.akdenizanemisi.gen.tr/images/akdeniz-anemisi-yan-etkileri.jpg", "date": "19.01.2024 00:20:48", "author": "perihan ateş", "article": [ { "article": "Akdeniz Anemisi yan etkileri; Akdeniz Anemisi hastalığının halk dilindeki adı kansızlık olarak bilinir. Bu hastalık doğuştan olan ve anne veya babadan geçen kalıtsal bir hastalıktır. Her ne kadar çiftlerden birinde olmaması durumu etkilese de genellikle Akdeniz Anemisi olan kişi anne olunca bebeğinde de görülme oranı yüksek olur. Tıp dilinde kullanılan ismi ise Talasemi'dir. Kalıtsal bir hastalık olan Akdeniz anemisi kan içerisindeki hemoglobin yapımındaki bozukluk sebebinden ötürü oluşan bir hastalıktır. Hemoglobin yapımını kontrol eden genlerde oluşan bozukluk, anne olunca bebeğinde de görülme oranı yüksek olur.

Akdeniz Anemisi Taşıyıcılığı

Bu hastalığı taşıyıcı olarak taşıyan kişilerde hastalığın pek fazla bir belirtisi görülmez. Ama çiftlerde ikisinde de bu hastalığın olması doğacak çocuklarında çok ağır tablolar meydana getirir. İki Talasemi taşıyıcısından olacak olan çocuklarda yüzde yirmi beş olasılık ile hasta, yüzde yirmi beş olasılıkla sağlıklı, yüzde elli olasılıkla da Talasemi taşıyıcısı olurlar. Bu tür Talasemi hastası olan kişilerin mutlaka testlerin yaptırması ve her ikisinin birden taşıyıcı çıkması durumunda doğum öncesi tanı yöntemlerinden faydalanması gerekir. Böylelikle doğacak olan bebeğin Talasemi riski önceden anlaşılabilir. Bunun dışında Akdeniz anemisi olan kişilerin taşıyıcı olmaları genel olarak kişinin kendisinde olumsuzluklara neden olmaz. Günlük yaşantısına düzenli bir şekilde devam edebilir. Çiftlerden birinin bile Akdeniz Anemisi olması durumunda ise yine hamile kalındığında bebek üzerinde gereken testlerin yapılması gerekir. Ayrıca kadınlarda oluşan Akdeniz Anemisi anne olmak istediklerinde her zaman düşük tehlikesi taşırlar. Bunun nedeni de kalıtsal olan Akdeniz Anemisi hastalığıdır. O yüzden unun bilincinde bir birey olarak gereken şekilde doktor kontrolünde gebe kalınmalı ve mutlaka gebelik boyunca hekime gidilmelidir. Sağlıklı bir çocuk dünyaya getirebilmenin en sağlıklı yolu bu şekilde olur.

Akdeniz Anemisi Genetik

Özellikle anne babası Akdeniz Anemisi olan çocuklarda da Akdeniz Anemisi olur. Bu tür bir durumda yeni doğan çocukta ilk yıllarında ciddi anlamda bir kansızlık sorunu oluşur. Buda anne ve babadan gelen hatalı genlerden kaynaklıdır. Bu tür çocuklarda görülen kansızlığın nedeni hem anneden hem de babadan gelen hemoglobin genlerinin bozuk olmasıdır. Vücutları bu bozuk genlerden ötürü yeteri kadar oksijen taşıyıcı kan üretemezler ve yeteri miktarda vücutlarında kan oluşmaz. Bu tür bir durumda çocuklarda hatalı oksijen taşıma yeteneği olduğundan, farklı bir hemoglobin üretirler. Böyle olduğunda bu tür çocuklarda gelişim bozukluğu, gerilemesi, dalak büyümesi, karaciğer kalp pankreasla ilgili sorunlar, enfeksiyona yatkınlık ve yüz kemiklerinde değişiklik gibi olumsuz birçok hastalık meydana gelir.

Bu hastalık bulaşıcı bir hastalık değildir. Sadece anne ve babadan geçen kalıtsal bir hastalıktır. Yani tamamen genetik bir hastalıktır. Bu tür Akdeniz Anemisi olan hastaların yan etkilerini yaşamaması ve vücudunun bağışıklık sisteminin çökerek hastalıklara açık hale gelmesini engellemek için ayda bir kez kan almaları gerekir. Çünkü yeterli miktarda kan üretememeleri vücutta aşırı demir birikmesine neden olur. Bu biriken demir yoğunluğu da karaciğer ve kalpte hasara neden olarak fonksiyonlarını bozabilir.

Akdeniz anemisi yan etkilerinden etkilenmemek için mutlaka hastalığınızı bilmeli ve yaşantınıza bu yönde devam etmeniz gerekir. Böylelikle günlük hayattan yoksun kalmaz ve herkes gibi hayatınızı yaşayabilirsiniz. Sağlıkla kalın.
" } ] }