{ "title": "Akdeniz Anemisi Testi", "image": "https://www.akdenizanemisi.gen.tr/images/akdeniz-anemisi-testi.jpg", "date": "20.01.2024 15:46:12", "author": "orhan alem", "article": [ { "article": "
Akdeniz anemisi testi, talasemi olarak da isimlendirilen Akdeniz anemisi kalıtımsal durumda olan bir kan hastalığıdır. Akdeniz anemisi 2 biçimde olmaktadır. İlki Akdeniz anemisinin kendi ikicisi ise Akdeniz anemisi taşıyıcılığıdır. Anemi kandaki alyuvarların yapısında yer alan hemoglobin molekül yapısında bulunani kusurdan meydana gelen bir kan hastalığıdır. Akdeniz anemisi hastası veya taşıyıcısı olup olmadığını tanımlamak için Akdeniz anemisi testi yapılır. Bu test genelde izdivaç yapma öncesinde eşlere uygulanır. Kan testi sonucunda rahatsızlık varsa rahatlıkla belirir.

Akdeniz Anemisi Taşıyıcılığı (Talasemi Minör)

Akdeniz anemisi taşıyıcılığında bir belirti hastada yer alan kansızlık ve buna ilişkili olarak görülebilen halsizlik durumudur. Çoğu hasta Akdeniz anemisi taşıyıcısı olduğunu evlenme öncesi yapıllan kan testleri neticesi öğrenmektedir. Bu hastalıkta en fazla rastlanan çeşit ise demir eksikliği anemisidir. Bunda da vücudun demir oranı azalmıştır. Bu sağlık sorununun teşhisi hemoglobin elektroforezi testi ile konulur. Akdeniz anemisi testinde en ciddi ölçüt HbA2 (Kanda bulunan oksijeni taşıyan hemoglobinin oranı) normal durumda %3,4 olması gerekirken bu hasta olanlarda %7'ye civarı yükselmektedir.

Talasemi Majör (Cooley Anemisi)

Normalde sıhhatli bir insanda 2 beta 2 alfadan meydana gelen hemoglobin moleküllerinin aksine cooley hastası durumda olan bir hastada beta birimleri düzgün biçimde oluşmazlar. Meselesiz meydana gelen alfa birimleri beta birimleri olmadan hücre içinde çöker ve alyuvarların hemen hemen %90'ı olgunlaşmadan ilik içinde can verir.

Akdeniz Anemisi İçin Laboratuvar Testleri

Tam kan sayımı: Tam kan sayımı kan dolaşımınızda bulunan hücreler ve sıvının dağılımlarını verir. Öbür hususlar içinde tam kan sayımı eritrositlerin sayısı ve içlerinde yer alan hemoglobin ölçüsü ile ilgili doktora haber verecektir. Doktora şu anki eritrositlerin büyüklüğü, şekilleri içlerinde ne civarı hemoglobin (Alyuvar indeksleri de olarak adlandırılan) olduğuna ilişkili olarak değerlendirmeler sunacaktır. Düşük bir MCV talaseminin önce belirtisidir.

Akdeniz anemisi testi sonucunda MCV düşük olduğunda demir eksikliği ekarte edilmişse birey talasemi taşıyıcısı olabilmektedir.

Kan yayma preparatı (Periferik yayma ve yöntem lökosit de denilir). Bu testte lam üzerine konmuş ve özel bir boyayla boyanmış durumda olan ince bir kan örneği mikroskop kullanılarak incelenir. Eritrosit ve lökositler ve trombositlerin sayısı ve tipleri normal ve olgunlaşmış olup olmadıkları bakımından değerlendirilebilir. Normal alyuvar yapımını türlü bozukluklar negatif etkilemektedir. Talasemide eritrositler sık sık mikrositiktir (Düşük MCV).

Bununla birlikte, kırmızı kan hücreleri
Düzensiz bir hemoglobin dağılımları olabilmektedir (Mikroskop altında boğa gözüne alternatif \"hedefteki hücreleri\" oluşumuna neden olur).

Demir testleri: bu testler demir, ferritin, doymamış demir bağlama derecesi (UIBC), toplam demir bağlama kapasitesi (TDBK) ve transferin doygunluk yüzde oranı ile alakalıdır. Bu testler vücuttaki demir deposu ve kullanımının çeşitli taraflarını ölçmektedir. Demir eksikliğinin anemiye yol açıp açmadığını ve/veya ağırlaştırıp ağırlaştırmadığını tespit etmeye destekçi olmak için bu testler istenir. Talasemi hastasında çok demir yüklemesinin derecesini izlemeye destekçi olmak için bu testlerden biri veya birden fazlası istenir.

Hemoglobinopati (Hb) değerlendirmesi: bu testin amacı eritrositler içinde bulunan şu anki hemoglobinin tipi ve göreceli miktarlarını ölçer. Hemoglobin A hem bir alfa hem bir de beta globini içerir ve yetişkinlerde yer alan normal bir hemoglobin tipidir.

DNA analizi: Alfa ve beta globin yaratan genlerde silinmeler ve mutasyonları araştırmak için bu test kullanılır. Akdeniz anemisi testi taşıyıcılık durumunu değerlendirmek ve diğer aile üyelerinde şu anki mutasyonların tipini kesinleştirmek için soy geçmiş araştırmaları yapılabilir.
" } ] }