{ "title": "Akdeniz Anemisi Tedavisi", "image": "https://www.akdenizanemisi.gen.tr/images/akdeniz-anemisi-tedavisi.jpg", "date": "20.01.2024 09:29:44", "author": "Pakalın", "article": [ { "article": "
Akdeniz anemisi tedavisi, doğru yapılmazsa yaşam kalitesini olumsuz olarak etkilemektedir. Hastalığın zor bir tedavisi olduğundan, öncelikle bireylerin hastalıklı olarak doğmasını engellemek gerekir. Kırmızı kan hücrelerinde yer alan hemoglobinin yapımı genler tarafından kontrol edilmektedir. Hemoglobin yapımındaki eksiklik ya da bozukluk olması durumunda Akdeniz anemisi ortaya çıkar. Hemoglobinin yapısında oluşan bozukluk nedeniyle kırmızı kan hücreleri yıkılır ve bu nedenle anemi meydana gelir.

Akdeniz anemisi tedavisi nasıl yapılır?

Hastalığın tedavisi için yapılan aşamalar.
Bu hastalar yaşamları boyunca 3-4 haftada bir kan ihtiyacı duymaktadır. Hastaların hemoglobini 9,5 g/dl'nin üstünde tutulmalıdır. Kansızlığa engel olmak için verilen kan transfüzyonları hastanın vücudunda demir birikimine neden olur. Hastalarda karaciğer, pankreas, tiroit, kalp ve dalak gibi organların hücrelerinde hasara neden olur. Bunun neticesinde şeker hastalığı, kalp yetmezliği, hormonal yetersizlik ve gelişme bozuklukları gibi rahatsızlıklar gelişir. Buna neden olmamak için hastalarda demir birikimine engel olunmalıdır. Bu yüzden hastalar 3 yaşına geldiğinde bir pompa yardımıyla, haftada en az beş gün, 8-12 saat sürecek deri altı infüzyonu ile ilaca başlanır. Bazı hastalarda ağızdan verilen tablet şeklinde ilaçlarda kullanılmaktadır. Anemi hastalarının kandaki demir düzeyi, tam kan sayımı, karaciğer, kalp ve hormonal sistemi düzenli bir şekilde değerlendirilmelidir. Kan yoluyla bulaşan hastalıklar kontrol altına alınmalıdır. Hastalardaki yıllık kan tüketimi artmışsa, yaşın ilerlemesiyle dalağın alınması gündeme gelebilir. Dalağın alınması hastaların kan ihtiyacını azaltsa da kesin çözüm olmamaktadır. Hastalığın kesin olarak tedavi edilebilmesi, kemik iliği nakli ile sağlanmaktadır. Tedavi süresince doğru işlemlerin yapılması, karaciğerin hasar görmemiş olması, kemik iliği naklinin başarısını etkilemektedir. Doku uyumu olan kardeşlerden alınacak kemi iliğinin nakli esnasında sorunlar olabilir ve nakil başarısızlıkla sonuçlanabilir.
" } ] }