{ "title": "Akdeniz Anemisi Ölümcülmüdür", "image": "https://www.akdenizanemisi.gen.tr/images/akdeniz-anemisi-olumculmudur.jpg", "date": "21.01.2024 16:13:37", "author": "perihan ateş", "article": [ { "article": "Akdeniz anemisi ölümcül müdür, Akdeniz anemisinin tıbbi ismi Talasemi olarak geçmektedir. Alyuvarlarda globin zincirinin yapımında oluşan kusur nedeniyle oluşan bir rahatsızlıktır. Akdeniz anemisi hastalığı genellikle Asya Kıtasında yani Akdeniz'e yakın yerlerde görülen bir rahatsızlıktır. Bu nedenle de Akdeniz Anemisi olarak adlandırılmıştır. Bu hastalık yapısı itibarı ile bulaşıcı değil genetik yani kalıtsal bir hastalıktır. Bu kalıtsal yapı çiftlerden ikisinde birden veya en az birinde olması sonucu çocuklarında görülen bir durumdur. Tek kişinin Akdeniz Anemisi taşıyıcısı olması özellikle de annede olması doğacak çocukta da olma riskini oluşturur. Ama çiftlerin ikisinde birden var ise doğacak olan çocuğun yüzde yirmi beş oranda hastalığı taşıyor olma riski vardır. Yüzde yirmi beş civarında oluşmama durumu varken yüzde elli civarında da taşıyıcı olma olasılığı vardır. O yüzdende anne baba adaylarının mutlaka Akdeniz Anemisi rahatsızlığı var ise gereken testleri yaptırmasında fayda olduğu gibi hamilelik döneminde bebekte olabilecek olan riskleri belirleme şansına sahiptir.

Akdeniz anemisi ölümcül müdür?

Akdeniz anemisi hastalığını iki kola ayırabiliriz. Birisi taşıyıcı olur diğeri ise hasta olanlardır. Bu hastalığın taşıyıcı olduğu kişilerde genellikle hiçbir belirti gözlemlenmez. Sadece hafif kansızlık durumları oluşabilir. Bu tür bir durumda da ayda bir kan nakli yaparak vücutlarındaki kansızlık sorununu çözümleyebilirler. Taşıyıcı olan kişiler genellikle kendilerinin Akdeniz Anemisi taşıyıcısı olduğunu bilmeden yaşarlar. Başka bir amaçla yapılan kan sayımlarında veya evlenmeden önce yapılacak Talasemi testlerinde öğrenirler. Bu testin yapılmasındaki amaç çiftler arasında aynı hastalığı taşıyıp taşımadıklarına bakılır. Buda ileride çocuk sahibi olmak istediklerinde onları bekleyen riskleri bilerek yaklaşmalarını sağlamaktadır. Bu test sonuçlarında çiftlerde ikisinde birden Akdeniz Anemisi çıkmasına karşın dikkate almadıklarında çocuk da gebelik döneminde düşük tehlikesi yani ölüm tehlikesi vardır ya da doğumdan sonra hastalığı taşıyıcı değil de hastalık olarak geçmesi sonucunda çok ağır vakıalar karşılarına çıkabilir. Bu durumda bebekte oluşacak hastalık riski ölümcül sonuçlar doğurabilmektedir.

Akdeniz anemisi ölümcül bir hastalık değildir. Ama testleri yaptırıp hastalığı kabullenen ve tedavilerini düzenli olarak yapan hatta gebelik için düzenli doktora giderek gereken testleri bebekleri içinde yaptırarak bu ani ölümlerin karşında durabilirler. Aslında ölümcül olmayan bu hastalık sadece bilinçsiz ve dikkatsiz çiftlerin başına gelebilecek ağır durumlar oluşturur. O yüzdende bu hastalık hem çok ciddi hem de bir ömür boyu yaşanabilecek bir hastalıktır. Çünkü kendisinden ziyade ileride sahip olacağı çocuklarını etkileyecek bir rahatsızlıktır. Unutmayın günümüz teknolojisi ve ilerleyen tıbbı sayesinde neredeyse bu tür kalıtsal hastalıkların önceden teşhisi ve kontrol altında tutulması istenmeyen ölümler ve hastalıkların yaşanmasını engellemektedir. Sağlıkla kalın.
" } ] }