{ "title": "Akdeniz Anemisi İlacı", "image": "https://www.akdenizanemisi.gen.tr/images/akdeniz-anemisi-ilaci.jpg", "date": "21.01.2024 10:26:41", "author": "Nuray sağır", "article": [ { "article": "Akdeniz anemisi ilacı, Akciğer anemisi kanda alyuvarların yapısında yer alan hemoglobin isimli maddenin yapımındaki kusurdur. Hastalık major Akdeniz anemisi ve minör Akdeniz anemisi ve intermedia Akdeniz anemisi diye üçe ayrılır. Türkiye'de en çok Akdeniz anemisinin İki türlü tedavisi vardır. Birincisi ilaç tedavisi, ikincisi kemik iliği naklidir. Akdeniz anemisi hastaları kansızlık problemi yaşadıkları için üç, dört haftada bir bu hastalara kan transfüzyonu yapılması gerekir. Hastaların hemoglobin miktarı dokuz gram /desilitrenin üzerinde tutulmalıdır. Akdeniz anemisi ilacında, hastalara sürekli kan transfüzyonu yapıldığı için vücutta aşırı şekilde demir birikimi olmaktadır. Akdeniz anemisi ilacında, demirin vücutta birikmesi ile dalak, karaciğer, tiroit, pankreas gibi organlarda dokulara hasar verecek şekilde demir birikimi olur. Hastaların vücudunda demir birikimine bağlı olarak kalp yetmezliği, şeker hastalığı, hormonal bozukluklar ve gelişim bozuklukları meydana gelmektedir. Bu hastalıklara engel olabilmek için vücuttaki demir seviyesinin artması engellenmelidir.

Akdeniz anemisi ilacı içinde, doktorun karar vereceği tedavi uygulanmalıdır. Hastalar 3 yaşına geldikten sonra demir birikimini vücutta engellemek için haftada en az beş kez sekiz ile on iki saat arasında değişen deri altı infüzyonu yapılmalıdır. Doktor tavsiyesine göre hastaya demir birikimi engelleyecek tabletlerde başlanabilir. Ayrıca hastalara kan transfüzyonu yapılması hastalarda diğer bulaşıcı hastalıkların oluşmasına sebebiyet verebilmektedir Bunun için çok büyük ve azami dikkat gerekmektedir. Hastaları korumak amaçlı hepatit B ve C gibi hastalıklardan korunmak için verilen kanlara çok dikkat edilmelidir. Dalağın alınması hastaların kan ihtiyacının azaltabilir. Fakat bu da farklı sorunları beraberinde getireceği için en kesin tedavi yöntemi anne, baba bir olan kardeşten kemik iliği naklinin yapılmasıdır. Demirin vücutta birikmesi ile vücutta meydana gelen hasarlar kalp hastalığı, şeker hastalığı, hormonal bozukluklar ve gelişim bozuklukları yapılacak olan kemik iliği naklini olumsuz yönde etkileyebilir ve başarısızlıkları sebep olabilir.

Akdeniz anemisi ilacı

Akdeniz anemisinde şelasyon tedavisi; Vücutta biriken fazla demirin bağırsaklardan emiliminin vücuttan uzaklaştıran olayına şelasyon denir. Şelasyon tedavisinde hastaya EDTA denilen damardan uygulanan ilaç verilir. İlaç haftada iki gün damardan iki, üç saatte infüzyon şeklinde verilir. EDTA verilirken hastaya B, C vitaminleri, çinko ve magnezyum da verilir. İlacın oral yolla alınanı ve fitil olarak alınanı da mevcuttur.

Akdeniz anemisinde demir birikimi tedavisi; İntra venöz uygulanan Desferal flakon 500 mg ve oral yolla alınan Exjade 500 mg. Tablet kullanılmaktadır.

Desferal flakon 500 miligram; Haftada iki gün iki, üç saatte infüzyon şeklinde verilir.

Yan etkileri; Bulantı, kusma, ateş, karın ağrısı, baş ağrısı, deride döküntü, astım ve alerjik reaksiyonlar görülebilmektedir.

Exjade 500 mg tablet; Aşırı demir birikimi görülen hastalarda demir bağlayıcı olarak kullanılan bir ilaçtır. Başlangıç dozu olarak genellikle yirmi miligram/kilogramdır. Aç karnına kullanılmalıdır. İlacı aldıktan sonra otuz dakika hiçbir şey yememek gerekir. Doz ayarlaması genelde doktor tarafından yapılır, kilogram başına yirmi miligram olarak ayarlanır. Yalnız bir günde alabileceğiniz en yüksek doz kilogram başına kırk miligramdır. İlaç Oral olarak alınır.

Yan etkileri; Bulantı, kusma, ishal, karın ağrısı, şişkinlik, kabızlık, hazımsızlık, deride döküntü, baş ağrısı, baş dönmesi, ateş, boğaz ağrısı, kol ve bacaklarda şişme, anksiyete, deri renginde değişme, uyku bozukluğu, yorgunluk, saç dökülmesi gibi yan etkileri olabilir.
" } ] }