{ "title": "Akdeniz Anemisi Hastalığı", "image": "https://www.akdenizanemisi.gen.tr/images/akdeniz-anemisi-hastaligi.jpg", "date": "19.01.2024 03:59:16", "author": "sonay yıldız", "article": [ { "article": "Akdeniz Anemisi Hastalığı; anne ve babadan çocuklara kalıtsal olarak geçen bir kan hastalığıdır. Akdeniz anemisi hastalığı Türkiye'de dahil olmak üzere Akdeniz ülkelerinde görülen ve önlenebilen bir hastalık çeşididir. Akdeniz anemisi yani kansızlık oluşmasına sebep olan etken kanda alyuvarların yapısında yer alan hemoglobin maddesinin yapımındaki kusurdur.

Akdeniz anemisi hastalığına tıp dilinde talasemi hastalığı denilmektedir. Beta talasemi hastalığı ağır bir hastalık olmakla birlikte tedavisi zamanında ve düzenli yapılmadığı taktirde yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyen ciddi bir hastalıktır Akdeniz anemi hastalığı. Akdeniz anemisi hastalığı hem zor hem de maliyeti oldukça yüksek bir hastalıktır.

Akdeniz anemisi hastalığı, kandaki kırmızı kan hücreleri içinde yer alan hemoglobin dokular için gerekli olan oksijeni taşır. Akdeniz anemisinde hemoglobin yapımı genlerin kontrolü altındadır ve hemoglobini oluşturan globin zincirlerinden birinin yapımında bir bozukluk meydana gelmiş ise talasemi ortaya çıkar.

Akdeniz anemisi olan insanların bir özelliğe ait genlerden iki tane bulunmaktadır. Biri anneden, diğeri ise babadan geçer. Beta talasemi hastalığında anne ve babadan geçen globin geni normal ise çocukta da normal olur, biri değişikliğe uğramış ise çocuk taşıyıcı demektir, ikisi de değişikliğe uğramış ise çocuk'ta hasta demektir.

Akdeniz Anemisi Hastalığı Belirtileri; Akdeniz anemisi olan yetişkinlerde en önemli ve tek belirtisi kansızlıktır. Akdeniz anemisi olan bir kişi kendini sürekli yorgun ve halsiz hisseder. Akdeniz anemisi olan çocuk, doğduğunda normaldir. Ancak çocuk 5-6 aylık olduktan sonra kansızlık belirtileri ortaya çıkar. Bu aylardaki çocuklarda kansızlık genellikle demir eksikliğinden meydana gelmektedir. Ancak Akdeniz anemisi daha farklı bir hastalıktır zaman geçtikçe karın bölgesinde şişlik oluşur. Çünkü dalak ve karaciğer büyümektedir. Akdeniz anemisi olan çocuk iştahsız ve bitkin olur, gelişimi yavaşlar. İskelet sistemi de değişmeye başlar. Akdeniz anemisine yakalanan bir kişi erken teşhis ve doğru tedavi ile organ büyümesine maruz kalmaz, iskelet sistemi bozulmaz ve gelişmede normale yakın şekilde ilerler.

Akdeniz Anemisi Hastalığı Tedavisi; Akdeniz anemisi olan bir kişi sürekli kan aktarımına ihtiyaç duymaktadır. Bu tedavide üç dört haftada bir yapılan alyuvar aktarımı ve düzenli demir bağlayıcı ilaçların kullanılması gerekmektedir. Akdeniz anemisi olan bir kişinin kandaki demir düzeyi, tam kan sayımı, karaciğer, kalp ve hormonları düzenli bir şekilde kontrol edilmeli ve değerlendirilmelidir. Hastadaki yıllık kan tüketimi artmış ise yaşın ilerlemesi ile dalağın alınması gerekebilir. Ancak dalağın alınması hastanın kan ihtiyacını azaltsa bile kesin bir çözüm değildir. Hastalığın kesin çözümü ancak kemik iliği nakli sayesinde gerçekleşmektedir. Tedavi süresince doğru işlemlerin yapılması, karaciğerin hasar görmemesi de ilik naklinin başarısını etkileyen faktörler arasında sayılmaktadır.
" } ] }