{ "title": "Akdeniz Anemisi Evlilik", "image": "https://www.akdenizanemisi.gen.tr/images/akdeniz-anemisi-evlilik.jpg", "date": "21.01.2024 12:40:06", "author": "Burcu Özgüney", "article": [ { "article": "Akdeniz Anemisi Evlilik, beta talasemi olarak bilinen halk arasında Akdeniz anemisi olarak adı geçen hastalığı taşıyan kişilerin evlilik yapma ya da çocuk sahibi olup olamam gibi konularda şüpheleri olur. Hastalık genellikle erken yaşta teşhisi konan zor bir hastalıktır. Aktif olarak Akdeniz anemisi hastaları olabileceği gibi bu hastalığın sadece taşıyıcısı olup çocuklarına gen yoluyla aktarabilen kişiler de vardır. Bunun için evlilik öncesi Akdeniz anemisi testi yaptırmak gerekir. Özellikle risk grubunda olanlar ve genetik olarak taşıyıcı olanlar mutlaka evlenmeden veya çocuk sahibi olmadan önce Akdeniz anemisi testi yaptırmak gerekir.

Akdeniz Anemisi Hastaları Evlilik Yapabilir mi?

Akdeniz anemisi hastaları genellikle hastalığın riskleri bilir ve tanısı erken yaşta konulmuştur fakat hastalığın taşıyıcısı olup farkında olmadan yaşayan kişiler evlilik ve çocuk yapma konusunda daha önemlidir. Bu tip kişilerde Akdeniz anemisi sadece gen yoluyla aktarılır ve çoğu zaman taşıyıcı kişi bunun farkında değildir. Hastalık bulaşıcı bir hastalık değildir. Buna karşın evlilik yaparken hastalığın bilinmesi önemlidir. Eşlerden biri ya da her ikisi de Akdeniz anemisi hastası ya da taşıyıcısı ise çocuklarına gen yoluyla hastalığı aktarma olasılıkları çok yüksektir. Akdeniz anemisi taşıyıcıları hasta değildir hiçbir belirti göstermezler fakat eğer evlenmeden önce Akdeniz anemisi testi yaptırmazlar ise ileride çocuklarına çok ciddi ölümcül olabilecek bir kan hastalığı taşımış olurlar.

Akdeniz anemisi tanısı, kişinin taşıyıcı olup olmadığı yapılacak bir kan test ile kolayca belirlenebilir. Genellikle çiftlerden sadece biri taşıyıcı ise çocuğuna hastalığı taşıması riski yüzde yirmi beş olarak bildirilir. Her iki kişide de hastalık taşıyıcılığı mevcut ise çocuklarına hastalık taşımaları riski yüzde elli ile yetmiş beş arasında belirtilir. Çiftlerden sadece biri hasta ise çocuğa yüzde elli hem anne hem baba hasta ise çocuğa yüzde yetmiş beş oranında hastalık aktarılır.

Akdeniz anemisi hastaları, halsizlik, soluk ten, karında şişlik, gözlerde sarı renk, yüzdeki kemiklerde şekil değişiklikleri, dalak büyümesi, koyu idrar rengi gibi belirtiler gösterirken, taşıyıcı olanlar genellikle belirti göstermez. Bu sebeple her evlilik öncesi yapılan rutin sağlık taraması içinde Akdeniz anemisi testi de yaptırılmasında fayda vardır.
" } ] }