{ "title": "Ailesel Akdeniz Anemisi", "image": "https://www.akdenizanemisi.gen.tr/images/ailesel-akdeniz-anemisi.jpg", "date": "21.01.2024 07:11:03", "author": "ali haydar şahin", "article": [ { "article": "Ailesel Akdeniz Anemisi, Kısaca AAA şeklinde yazılan bu hastalık aile bireylerinden anne ya da babada yani en az birinde bulunması halinde kalıtsal olarak ailenin diğer fertlerinde de ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Bu hastalık genetiktir ve böyle bir hastalığı olan ailede nesiller boyu devam etmektedir. Bu kalıtsal hastalık eklem ve kas yerlerinde ağrı, yüksek ateş, karın ve göğüs bölgesinde ağrılar ile kendini göstermektedir. Ailesel Akdeniz ateşi ataklar halinde ortaya çıkar ve bu ataklar 3-4 gün devam eder. Atakların sona ermesi ile hastalıkta sona erer ve kişi hiçbir şey yokmuş gibi hayatına devam eder. Diğer bir atak süresine kadar hastalık hiçbir belirti vermez. Adından da anlaşılacağı gibi bu hastalık daha çok Akdeniz ülkelerinde görülmektedir. Bulunduğumuz bölgede ise Akdeniz ile Ege bölgelerinde daha sık karşılaşılmaktadır. Bu hastalık ülkemiz ile Yahudi, Ermeni ve Araplarda görülür.

Hastalığın ortaya çıkış yaşı yirmili yaşlar ve önceki devredir. Apandisit ağrıları ile karıştırılabilen şiddetli karın ağrısı gibi ataklar halinde ortaya çıkar ancak bu hastalık kalıtsal olduğundan dolayı tam bir tanının konması için gen incelenmesi yapılmaktadır. Bu hastalığın tanısı için gen araştırması pahalı ve uzun süren bir uygulama olduğu için genellikle ataklar ve ailede daha önce bu hastalığa rastlanılmış olması tanı ve teşhis için yeterlidir.

Ailesel Akdeniz Anemisi amiloidin adı verilen ve protein yapısında bulunan bir maddenin vücudumuzda birikmesine neden olmaktadır. Amiloidin birikmesi sonucu organlar gerekli işlevleri yerine getiremez. Ayrıca damarlara zarar veren bu hastalık birçok hastalığın da ortaya çıkmasına neden olur. Ailesel Akdeniz Anemisinde ortaya çıkan kronik ve en önemli hastalık böbreklerin zarar görmesi ve işlevini yerine getirememesidir. Bu hastalığın ortaya çıktığı kişilerin büyük bir bölümünde böbrek yetmezliği yaşanmaktadır. Ayrıca Ailesel Akdeniz ateşi kısırlığa ve düşüklere de neden olmaktadır.

Ailesel Akdeniz Anemisi Belirtileri Nelerdir?
Ailesel Akdeniz Anemisi Tedavisi Nasıl Yapılır?

Bu hastalığın tanısı ve tedavisi doksanlı yılların sonunda bulunmuştur. İlaç tedavisi ile atakların azalması ve ağrılarının giderilmesi mümkündür. Kullanılan ilaç tedavisi ile amiloid oluşumu engellenmekte ve hastalığın ilerlemesi de durdurulmaktadır.
" } ] }